header-photo

Exista mai multe modalitati de desfacere a casatoriei (divort):

Procesul de Divort

Modalitati de desfacere a casatoriei

 

Potrivit legislatiei in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort si anume:

- divortul amiabil, prin consimtamantul sotilor;

- divortul din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
 

Pentru pronuntarea divortului prin consimtamantul sotilor, trebuie indeplinite cateva conditii cumulativ: actiune de divort - ambii soti sa fie de acord cu divortul; - sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei pana la data sesizarii instantei; - sa nu existe minori din casatorie.
 

In ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.

Regula este ca instanta competenta teritoriala care sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.
 

Sotul reclamant trebuie sa depuna personal actiunea la judecatorul de serviciu de la Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al sotilor, in doua exemplare- daca sotii nu au copii minori- si in trei exemplare daca au.

Judecatorul are obligatia de a a-i convinge pe cei doi soti sa se impace.
Pentru admiterea actiunii de divort, reclamantul trebuie sa dovedeasca motivele temeinice pentru care doreste divortul, care implica o anumita gravitate a neintelegerilor dintre parti.
 

Exemple de motive temeinice pot fi:

- parasirea nejustificata a domiciliului comun de catre unul dintre soti;
- infidelitatea unuia dintre soti;
- purtari rele si abuzuri de ordin fizic sau moral care duc la destramarea vietii de familie;
- existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic, etc.
 

Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.
 

La desfacerea casatoriei sotii vor hotari daca acela dintre ei care in timpul casatoriei a purtat numele de familie al celuilalt va mai purta numele si dupa divort sau va reveni la numele avut anterior. Pentru motive intemeiate (de exemplu, daca sotul respectiv este cunoscut intr-un anumit domeniu sub numele dobandit in urma casatoriei), instanta poate incuviinta pastrarea numelui dupa desfacerea casatoriei chiar in lipsa unei acord intre soti.
 

Cererea de divort va fi semnata de ambii soti. In timpul sedintei, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor si va fixa un termen de 2 luni pana la judecarea divortului in sedinta publica.
 

La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii insista pentru desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a mai administra probe cu privire la motivele de divort.
 

In acest caz, judecatorul hotareste desfacerea casatoriei fara a pronunta insa divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Casatoria este desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.
Partajul este obligatoriu in instanta daca exista vreun bun imobil.

Modalitati de desfacere a casatoriei

Despre divort, motive ,legislatie, avocat, acord, culpa, partaj, sot, sotie, casnicie, mariaj, tribunal, proces, lege, legislatie, codul familie