header-photo

Divortul - incredintarea copiilor minori

Incredintarea copiilor minori

 

 • PENSIA DE INTRETINERE (PENSIA ALIMENTARA)
 • LEGATURA CU COPILUL A SOTULUI CARUIA NU I-A FOST INCREDINTAT COPILUL
 •  

      In cazul in care din casatoria ce se desface au rezultat copii minori, hotararea de divort trebuie sa arate, chiar in lipsa unei cereri exprese a sotilor, cui se vor incredinta copiii spre crestere si educare si care este contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a minorilor.
   

      Daca sotii au copii minori, instanta va dispune citarea si ascultarea autoritatii tutelare, iar daca minorii au implinit varsta de 10 arii, instanta ii va asculta obligatoriu, in vederea incredintarii lor.
   

      Copilul minor poate fi incredintat si sotului din a carui vina s-a desfacut casatoria, daca interesele acestuia sunt in acest sens, deoarece "un sot rau nu este neaparat si un parinte rau". Printre factorii care se vor lua in considerare pentru a decide in ceea ce priveste incredintarea copilului minor, va fi culpa sotului, chiar daca aceasta nu prezinta importanta prin sine insasi sub acest aspect.
   

      Obligatia parintilor de a intretine pe copiii lor minori nu este stinsa prin desfacerea casatoriei, ci persista independent de legatura de casatorie a parintilor si indiferent cui au fost incredintati copiii spre crestere, unuia dintre parinti, unei alte persoane ori unei institutii de ocrotire, intretinerea copiilor insa nu va putea suplini eficienta educativa a unei familii unite, care sa ofere acestora stabilitatea si dragostea de care au nevoie.
   

      Vointa exprimata de minorul care a implinit varsta de 10 ani cu privire la incredintarea lui in caz de divort trebuie analizata cu multa grija de catre instante, tinand seama de influentarea psihica a copiilor, in special la varste fragede.

      Desi sotii au dreptul de a se invoi cu privire la incredintarea copiilor minori in caz de divort, cresterea si educarea acestora nu poate fi lasata la discretia parintilor, in situatia in care casatoria lor s-a destramat din motive temeinice.

      Legea dispune ca "invoiala parintilor cu privire incredintarea copiilor .... va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca, care va trebui sa verifice daca invoiala corespunde intereselor minorilor". invoiala parintilor cu privire la incredintarea copiilor minori poate sa intervina in orice faza a procesului, chiar in recurs.
   

  Copiii trebuie sa fie incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, deoarece este in interesul copiilor sa continue a se bucura de ingrijirea parintilor, chiar si in aceasta situatie in care parintii traiesc despartiti.
   

  Copilul minor incredintat cu ocazia divortului unei terte persoane sau unei institutii de ocrotire acorda acestor persoane si institutii numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor Ia persoana copilului, adica numai exercitarea ocrotirii parintesti privind persoana copilului.
   

  LEGATURA CU COPILUL A SOTULUI CARUIA NU I-A FOST INCREDINTAT COPILUL

  Principalele modalitati de exercitare a dreptului de a avea legaturi cu copilul sunt vizitarea copilului la locuinta parintelui caruia i-a fost incredintat, lasarea copilului in vizita la locuinta parintelui caruia nu i-a fost incredintat, vizitarea copilului la scoala, petrecerea vacantelor scolare la ambii parinti.Se poate stabili un program de vizitare ce urmeaza a fi agreat si de catre instanta.

  Divortul - incredintarea copiilor minori

  Despre divort, motive ,legislatie, avocat, acord, culpa, partaj, sot, sotie, casnicie, mariaj, tribunal, proces, lege, legislatie, codul familie